
Yüksek Omega-3 İndeksi yaşam beklentisini 5 yıl artırıyor
Mon 18 October 2021 tarafından Lianne Van den Bosch
Son bilimsel araştırmalar, kandaki yüksek omega-3 değerlerinin yaşam beklentisini neredeyse beş yıl artırdığını gösteriyor. Bu, sigarayı bırakmanın yaşam beklentisi üzerindeki etkisine benzer. Bu nedenle yüksek bir omega-3 indeksine sahip olduğunuzdan emin olun
Amerikalı araştırmacılar, omega-3 kan seviyesinin ölüm riski için iyi bir gösterge olduğunu keşfettiler. Bu, yakın zamanda the American Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayınlanan bilimsel bir çalışmadan anlaşılmaktadır.
Omega-3, sigarayı bırakmak kadar yaşam beklentisini artırıyor
Yağlı balıkların düzenli tüketimi sonucu kanda daha yüksek omega-3 indeksi, yaşam beklentisini neredeyse beş yıl artırıyor. Kandaki omega-3 oranında %1’lik bir artış, sigarayı bırakmaya benzer şekilde ölüm riskinde bir azalmayla ilişkilidir.
Hospital del Mar Araştırma Enstitüsü’nden doktora sonrası araştırmacı Dr. Aleix Sala-Vila, sonuçlar hakkında heyecanlı: “Düzenli sigara içmek yaşam beklentinizi 4,7 yıl azaltır, bu da kanınızda yüksek miktarda omega-3 yağ asidi bulunduğunda kazandığınız süre kadardır.”
11 yıl süren geniş çaplı araştırma
Amerikan araştırması, Framingham Offspring Kohort çalışmasından elde edilen araştırma verilerini kullandı; bu, Amerika Birleşik Devletleri’nin Massachusetts eyaletindeki sakinlerin 1971’den beri takip edildiği uzun vadeli bir araştırmadır. 11 yıl boyunca, 2.200’den fazla 65 yaş üstü kişinin kanındaki yağ asidi seviyeleri izlendi.
Doktorların omega-3 indeksine ilgisi
Yağ Asidi Araştırma Enstitüsü’nün ortak araştırmacısı ve kurucusu Dr. William Harris, doktorların, kolesterol ve tansiyon gibi diğer risk faktörlerini ele almanın yanı sıra hastalarını omega-3 değerlerini artırmaya teşvik etmeleri gerektiğine inanıyor. Şunu vurguluyor: “Omega-3 indeksini ‘düzeltmek’, kolesterol ve tansiyonu tedavi etmekten çok daha kolaydır. Daha fazla balık yiyin ve/veya balık yağı gibi iyi bir omega-3 takviyesi alın.” Balık yağı, morinadan elde edilen saf sıvı omega-3’tür.
Kaynak: Michael I McBurney, Nathan L Tintle, Ramachandran S Vasan, Aleix Sala-Vila, William S Harris. Using an erythrocyte fatty acid fingerprint to predict risk of all-cause mortality: the Framingham Offspring Cohort. The American Journal of Clinical Nutrition, 2021; DOI: 10.1093/ajcn/nqab195
https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210722113004.htm