A, D ve E vitaminleri nelerdir?
A, D ve E vitaminleri: vazgeçilmez besin ögeleri
A vitamini, D vitamini ve E vitamini vücudumuz için vazgeçilmez besin ögeleridir. Büyüme, iyileşme, vücudun düzgün çalışması ve sağlığımızın korunması için önemlidirler.
Vitaminler meyve, sebze ve ekmek gibi gıdalarda doğal olarak bulunur. Vücut vitaminleri hiç üretemez veya yeterince üretemez. Günlük olarak yeterli vitamini gıdalardan almak için sağlıklı ve çeşitli beslenme önemlidir.
Möller’s Omega-3 ürünleri (omega-3 yağ asitlerinin yanı sıra) A, D ve E vitaminleri bakımından zengindir.
A Vitamini
A vitamini, retinol olarak da bilinen, yağda çözünen bir vitamindir. İyi bir görme yeteneği için önemlidir. Ayrıca A vitamini cilt, diş eti ve saç için iyidir ve büyüme ve iyi bir bağışıklık sisteminde önemli bir rol oynar.
Hamilelikte A Vitamini
A vitamini büyümede önemli bir rol oynar. Bu nedenle hamilelik sırasında yeterli A vitamini önemlidir, ancak bu vitaminin fazlasından kaçınılmalıdır. Hamilelik sırasında karaciğer, pate ve karaciğer sosisi gibi A vitamini açısından zengin ürünleri çok fazla tüketmeyin. Örneğin, bir dilim karaciğer ezmesi 350 mikrogram A vitamini içerir. Hamilelik sırasında önerilen günlük A vitamini miktarı (RDA) günde 1.000 mikrogramdır (hamile kadınlar için maksimum güvenli doz günde 3.000 mikrogramdır).
Möller’s Omega-3, tatlı kaşığı başına 250 mikrogram A vitamini içerir ve bu nedenle hamilelik sırasında güvenli bir miktardır.
D Vitamini
D vitamini, yağda çözünen vitaminler grubudur. En önemli iki form D2 vitamini (ergocalciferol, bitkisel form) ve D3 vitamini (cholecalciferol, hayvansal form) dir. Vücut bunu kendisi üretebilir. Güneş ışığının etkisiyle ciltte oluşur. Ayrıca vücudun gıdalardan da D vitamini alması gerekir.
D vitamini ne yapar?
D vitamini en önemli bağışıklık vitaminidir, güçlü bir bağışıklık sistemi sağlar. Ayrıca, cildinizi yeterince güneş ışığına maruz bırakarak vücudunuzun ürettiği bu vitamin, güçlü kemikler ve dişler için önemlidir. Vücudumuzda kalsiyum ve fosfor minerallerinin emilimini teşvik eder. Kaslar da yeterli D vitamini seviyesinden fayda görür, çünkü kalsiyum emilimi D vitamini tarafından etkilenir.
Kaynak olarak güneş
Güneş ışığı D vitamini üretimi için önemlidir. Güneş doğrudan bir kaynak değildir, ancak cilt güneş ışığına maruz kaldığında vücut D3 vitaminini kendisi üretir. Ancak bu üretim, cildin büyük bölümlerinin yeterli güneş ışığına maruz kalmasına bağlıdır. Ve bu da cilt rengine bağlı olarak günde 20 dakikaya kadar bir süre boyunca. Cilt ne kadar koyu olursa, vücudunuzun o kadar fazla güneş ışığına maruz kalması gerekir.
Güneş kreminin D vitamini üretimi üzerindeki etkisini buradan okuyabilirsiniz.
D3 vitamini içeren gıdalar
Çok az gıda iyi bir D vitamini kaynağıdır. Doğal olarak bulunduğu gıdalar yağlı balık türleri (ringa, somon ve uskumru gibi), balık yağı (özellikle balık karaciğerinden elde edilen yağ, örneğin balık yağı) ve yumurta sarısıdır.
D vitamini seviyeniz yeterli mi?
Yazdan sonra günler giderek kısalır ve daha az güneşli olur, bu da cildimizin güneş ışığına yeterince maruz kalmamasına neden olur. Bu nedenle vücut yeterli D vitamini üretemez. Sonra bir eksiklik ortaya çıkar ki bu hiç de sağlıklı değildir. Güneş ışığı eksikliğinin isteksizlik ve depresyona da yol açabileceği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Kış döneminde Hollandalıların neredeyse %60’ında eksiklik vardır. Yaz aylarında bile bu oran hala %35’tir. Bu nedenle, bu eksikliği Möller’s Omega-3 gibi gıdalar veya takviyelerle gidermek önemlidir.
Hamile kadınlar, 4 yaşına kadar olan çocuklar, koyu tenli insanlar, yaşlılar ve dışarı çok az çıkan insanlar için her halükarda günde 10 mikrogram D vitamini takviyesi önerilir.
E Vitamini
E vitamini, tokoferol olarak da bilinen, yağda çözünen bir vitamindir ve bağışıklığın korunması için önemlidir. Bir antioksidandır (= vücudu serbest radikallere karşı koruyan madde). Ayrıca E vitamini kas dokusunun korunmasında ve kırmızı kan hücrelerinin üretiminde rol oynar.